Министърът на културата Велислав Минеков настоява за нов закон за опазването

...
Министърът на културата Велислав Минеков настоява за нов закон за опазването
Коментари Харесай

Минеков за пожара в кино Възраждане: Мафията явно набира сили

Министърът на културата Велислав Минеков упорства за нов закон за опазването на културното завещание. Позицията му е по мотив следващото посягане над постройката на бул. „ Христо Ботев “ в столицата - бившето кино „ Възраждане “ (театър „ Ренесанс “). Сградата, която пламтя тази заран, е със статут на архитектурно-строителен монумент на културата. Бившето кино " Възраждане "  попада в предпазена територия за запазване на недвижимото културно завещание и всички градоустройствени и капиталови планове и претенции за намеси в обекта подлежат на координиране по реда на Закона за културното завещание.

" Трябва незабавна смяна в закона. При подобен случай неотложно постройката да се лишава от притежателите, тъй като те са длъжни да поддържат и охраняват собствеността. Класически тип престъпност е това. Явно мафията набира сили, допуска, че служебното държавно управление скоро ще завърши.Това е схемата по какъв начин да унищожим монумент на културата – подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се афишира постройката за негодна и строите вашия билдинг с неговите 28 етажа. Винаги има един клошар единствено че нали няма да се заблуждаваме. Не става дума за клошар ", акцентира Минеков пред кореспонденти на мястото на случая. Той направи паралел с други сходни случаи, измежду които – Тютюневите хранилища в Пловдив, а и предходните два пожара в историческата постройка в центъра на София. " Ще се постарая това да влезе в прокуратурата, тъй като съм гневен ", увери министърът.

Той посочи, че специалистите от подчиненото му ведомство в годините са създали не една инспекция, изготвили са не един протокол с наставления за опазването и на постройката, само че резултат няма, тъй като законът явно не е задоволително ефикасен. " Още щом се образува идващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към нуждата от незабавна смяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили доста оферти за промени и допълнения на разнообразни закони, в това число и на Закона за културното завещание. На безобразията, които се разрешава да се случват с културното ни завещание, би трябвало да се постави край, а притежателите на тези скъпи парченца от нашата история би трябвало да се задължат да носят отговорност. В противоположен случай, заради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история ", сподели Минеков. По думите му в никакъв случай не е била потърсена ясна отговорност от притежателите на тези здания – недвижими културни полезности, монументи на културата. " Изказвам голяма признателност на пожарникарите, които за следващ път откликнаха толкоз експедитивно и направиха всичко по силите си да понижат вредите от тези злонамерени дейности и от бездействието на притежателите на някогашния спектакъл „ Ренесанс ", съобщи министърът.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР